U bent hier

Industriële Wetenschappen | 3de graad TSO

 

IETS VOOR MIJ?

Ben je geïnteresseerd in wiskunde, wetenschappen en technologie? Studeer je graag en kan je goed probleemoplossend denken? Wil je de theorie combineren met een beperkte praktijkervaring? Wil je een sterke theoretische achtergrond opbouwen? Wil je weten hoe technologische toepassingen werken? Wil je meewerken aan duurzame ontwikkeling? Ben jij de bedenker van morgen? Dan is Industriële wetenschappen zeker iets voor jou!

WAT KAN IK?

Er wordt van jou verwacht dat je geïnteresseerd én sterk bent in wetenschappen en wiskunde. Daarnaast vormen theoretische mechanica en elektriciteit en technisch tekenen een uitdaging voor jou. Verder heb je een gezonde interesse voor algemeen vormende vakken, die een belangrijk onderdeel vormen van je opleiding.

INSTROMING

De logische vooropleiding is Industriële Wetenschappen in de tweede graad. Zoals je kan zien in de lessentabel wordt er veel aandacht besteed aan wiskundige en wetenschappelijke vakken. Om te slagen in deze studierichting heb je hier dan ook een aanleg voor nodig. Het is mogelijk in te stromen als je geslaagd bent in het vierde jaar TSO / ASO waar je een sterke wiskundige en wetenschappelijke basiskennis opgedaan hebt. Uit andere studierichtingen is instromen eventueel mogelijk, indien je bereid bent je extra in te spannen.

ACCENTEN

In de derde graad ligt de nadruk op wetenschappelijke en wiskundige kennis en leer je hoe technologische toepassingen werken. In het labo voer je proeven uit en toets je de resultaten aan je berekeningen. Je leert elektronische, pneumatische en hydraulische schema’s lezen en technische computertekeningen maken in 2D en 3D. Je leert ook hoe je industriële processen kan automatiseren en technische problemen grafisch kan voorstellen met behulp van CAD. In deze richting word je voorbereid om door te stromen naar het hoger onderwijs. In het laatste jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die bestaat uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie.

EN HIERNA?

Afgestudeerd in deze richting ben je goed voorbereid op verdere studies. Zo kan je een academische bacheloropleiding (bv. Burgerlijk ingenieur, Industrieel ingenieur, Wiskunde, Architectuur…) starten en doorstromen naar de bijhorende masteropleiding. Je kan natuurlijk ook een professionele bacheloropleiding (bv. Ontwerp- en productietechnologie, Elektromechanica, Architectuur…) volgen.