U bent hier

Houttechnieken | 3de graad TSO

 

IETS VOOR MIJ?

Ben je graag creatief bezig met hout? Zegt het jou iets om duurzame meubelen, trappen, ramen… te maken? Begrijp je alles beter aan de hand van voorbeelden? Werk je graag met machines? Dan is Houttechnieken de ideale studierichting voor jou!

WAT KAN IK?

Je bent creatief, werkt graag met je handen, hebt een goed ruimtelijk inzicht en je kan nauwkeurig en ordelijk werken. Technische vakken vormen een uitdaging voor jou. Je toont niet alleen interesse voor theoretische en praktische vakken, maar ook voor algemeen vormende vakken, die een belangrijk onderdeel vormen van je opleiding.

INSTROMING

Je kan deze richting volgen indien je in Bouw- en houtkunde of Houttechnieken in de tweede graad geslaagd bent. Instromen vanuit andere TSO-richtingen of vanuit een ASO-richting is mogelijk maar niet eenvoudig omdat er reeds in de tweede graad van deze richting veel aandacht aan de praktijk besteed werd. Op de lessentabel kan je zien dat er ook in de derde graad behoorlijk veel aandacht naar de praktijk gaat. Indien je bereid bent je bij te werken, kan dit eventueel lukken.

ACCENTEN

In de derde graad ligt de nadruk op het creatief ontwerpen, de materialenkennis en de moderne productietechnieken in de houtnijverheid. Verder worden je ICT-vaardigheden, zoals het technisch tekenen, geoefend. In het laatste jaar ga je op stage om kennis te maken met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie bestaat.

EN HIERNA?

Afgestudeerd in de Houttechnieken kan je een zevende jaar volgen, zoals Se-n-Se Houtconstructie en planningstechnieken. Je hebt ook de mogelijkheid om een professionele bacheloropleiding (bv. Bouw, Interieurvormgeving, Leraar secundair onderwijs…) te starten. Natuurlijk kan je, als gevormd vakman, terecht op de arbeidsmarkt als meubelmaker, technicus, schrijnwerker… Een goede vakman is er twee waard!