U bent hier

Autotechnieken | 3de graad TSO

 

IETS VOOR MIJ?

Ben je geïnteresseerd in elektriciteit-elektronica en mechanica? Werk jij graag aan auto’s? Steek je met plezier de handen uit de mouwen? Ben je ICT-vaardig? Begrijp je alles beter aan de hand van voorbeelden? Dan is Autotechnieken de ideale studierichting voor jou!

WAT KAN IK?

Je wil graag weten hoe een auto technisch in elkaar zit. Je kan nauwkeurig werken en je kan omgaan met de computer. Verder heb je een gezonde interesse voor algemeen vormende vakken, die een belangrijk onderdeel vormen van je opleiding.

INSTROMING

De logische vooropleiding is de tweede graad Mechanische Technieken. Je kan ook instromen als je geslaagd bent in de tweede graad Elektriciteit-elektronica, Elektrotechnieken, Elektromechanica of Industriële Wetenschappen. Afhankelijk van de studierichting die je in de tweede graad gevolgd hebt, zal je moeten bijwerken voor sommige vakken. Instromen uit een andere TSO-richting of uit een ASO-richting is mogelijk, als je extra inspanningen wil leveren voor de praktijkvakken.

ACCENTEN

In deze opleiding krijg je inzicht in de werking van auto’s en leer je de juiste diagnose stellen bij een defect. Verder leer je de verschillende onderdelen van een auto kennen, onderhoudsbeurten uitvoeren en zoveel meer. De werking van hybride en elektrische wagens is een uitdaging. In het laatste jaar ga je op stage om kennis te maken met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die bestaat uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie.

EN HIERNA?

Afgestudeerd in de Autotechnieken kan je een zevende jaar, zoals Se-n-Se Toegepaste autotechnieken, volgen. Je hebt ook de mogelijkheid om voor een professionele bacheloropleiding (bv. Leraar secundair onderwijs, Autotechnologie…) te kiezen. Als bekwaam vakman kan je natuurlijk ook het beroepsleven instappen en tewerkgesteld worden als autotechnicus, garagehouder-hersteller, carrosseriehersteller… Genoeg mogelijkheden voor een goed vakman!