Multimedia | 3de graad TSO

Iets voor jou?

Ben jij een digitale artiest? Is het voor jou een uitdaging om je ideeën vorm te geven? Welk medium wil je daarvoor gebruiken? Ben je geboeid door websites, animaties, scripting, fotografie, beeldbewerking, lay-out, videoproducties, muziekclips of door een originele combinatie daarvan?

Dan is de studierichting Multimedia ideaal voor jou, het is dé grafische opleiding met een accent op alle vormen van interactiviteit!

Audio registreren en produceren.
Beeldige beeldverwerking.
Brainstormen op papier.
Grote interactie tussen leerling en leerkracht.
Ongeremde creativiteit.
Vakoverschrijdende fotoshoots.
Videocursus - filmen - regisseren - acteren.
Zelfstandig werken op eigen laptop.
Wat kan je?

Je werkt georganiseerd, probleemoplossend en nauwkeurig. Bij de start van elk project werk je eerst een goede voorbereiding uit. Deadlines schrikken je niet af. Creativiteit staat op je lijf geschreven en bovendien ben je behoorlijk communicatief en computervaardig. Je bekijkt je eigen creaties tot slot steeds met een kritische blik en je staat open voor bijsturing door je leerkrachten.

Multimedia vraagt een gepassioneerde interesse voor toegepaste vormgeving en creativiteit. Verder kan je probleemstellingen analyseren en oplossen. Dat laatste gebruik je om een script in programmacode uit te schrijven. Scripting zorgt namelijk voor interactiviteit bovenop je creativiteit.

Uiteraard heb je een gezonde interesse voor algemeen vormende vakken, die ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding vormen.

Wat is je gewenste vooropleiding?

De logische vooropleiding bestaat uit de tweede graad Grafische media. Toch kunnen ook jongeren die uit andere studiegebieden komen, eenvoudig aansluiten. Dat kan dankzij een beperkte differentiatie voor de technische vakken tijdens het eerste trimester van het vijfde jaar, voor zover de hierboven genoemde interesses en aanleg natuurlijk aanwezig zijn. Honderden leerlingen voor jou vonden in Multimedia overigens al een stimulerende leeromgeving!

Waar draait het allemaal om?

Veel aandacht gaat eerst naar de voorbereiding en de grafische aspecten van een project: concept, scenario, ontwerp, keuze van foto’s en ander beeldmateriaal, lettertypes, kleuren, muziek, … Daarvoor gebruik je professionele grafische en multimediasoftware.

Multimedia combineert creativiteit verder met een correcte technische uitvoering naar een massamedium, zodat je je creatie kan delen met een publiek. Het blijft dan ook niet bij een puur visuele benadering, uiteraard is er code nodig en scripting om je producties interactiever te maken. Toch is dit geen informaticarichting, het accent blijft steeds op mediaproducten liggen.

Binnen Multimedia bootst de permanente evaluatie zowel een realistische werkomgeving na, als een werkdruk die je voorbereidt op een job in een mediabedrijf. In het laatste jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die hoofdzakelijk uit praktische realisaties bestaat, waarin taal en communicatie belangrijk zijn.

Wat heb je nodig?

Hardware

Elke leerling gebruikt zijn persoonlijke laptop.

Je bent vrij om het besturingssysteem (Mac of Windows) te kiezen en ook waar je hem koopt. (Adobe CS software is er (nog?) niet voor Linux).

Problemen met uitwisseling van bestanden tussen Mac en Windows? Helemaal niet, onze leerlingen doen dat dagelijks op school. En thuis? Een Mac kan je gemakkelijk aansluiten op eender welk draadloos netwerk, onafhankelijk van het besturingssysteem van het netwerk.

Moet je deze laptop al meehebben op 1 september?
Nee, maar wel liefst na 1 tot 2 weken. Je hebt in het begin immers nog geen software, voor sommige vakken kan je dus niet verder. We voorzien een aantal alternatieve lessen en uitstappen.

Minimale technische vereisten:

 • Windows: (64-bit) processor Intel Core 2 Duo of AMD Phenom II
 • Mac: processor Intel Multicore

 

Software

 • Adobe Creative Suite
  Een eigen laptop betekent dat elke leerling zijn eigen legale software aan boord moet hebben. Adobe – de leverancier van de grafische en multimediasoftware – reikt leerlingen en studenten uit een Multimedia-richting daarbij de hand. De software kan namelijk per schooljaar aan een bijzondere, lage onderwijsprijs gehuurd worden. 
  Het betreft de Adobe Creative Cloud. Dat is professionele software, de licentie werkt op basis van een online aanmelding bij Adobe. Aan gunstiger voorwaarden zal je het niet vinden, maar het staat je vrij om elders software te kopen.
  De software zal aangeboden worden tijdens de eerste weken, bestelling gebeurt nadat we weten met welk besturingssysteem je werkt en na overschrijving, voor alle leerlingen tegelijkertijd.
 • Tekstverwerker, rekenblad, … kantoorpakket.
  Voor alle niet-specifieke richtingsgebonden software vormt open source-software een prima oplossing.
  We werken met Open Office. Dat is een open-source office pakket, legaal en kan gratis door iedereen aangeschaft
  worden via http://nl.openoffice.org.
 • Anti-virussoftware
En nadien?

Eénmaal afgestudeerd in Multimedia, kan je een zevende jaar volgen, bijvoorbeeld Se-n-Se Interactieve Multimediatechnieken.

Je hebt ook de mogelijkheid een professionele bacheloropleiding te starten, zoals Grafische en digitale media, Beeldende vormgeving, Multimedia en communicatietechnologie, Audiovisuele technieken, ... Verder kan je jouw creativiteit in het hoger kunstonderwijs botvieren of bijvoorbeeld je kennis met jongeren delen na een lerarenopleiding.

Voor anderen zal de arbeidsmarkt dan weer na het zesde jaar wenken.

Je ziet dat er na Multimedia er nog veel opties mogelijk zijn.

Iets voor jou?

See you soon at TSM…

multimedia 3de graad TSO5de jaar6de jaar
wiskunde33
Engels22
Frans22
Nederlands22
aardrijkskunde11
geschiedenis11
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen11
MULTIMEDIA1818
beeld
       beeldverwerking
       2D-animatie
       video/audio
layout-ontwerp
       ontwerp
       opmaak
script
       webdesign
       interactieve animatietechn.
       toegepaste informatica
praktijk multimedia
3434
Expo: 
Newtopia
mei, 2013Glenn FellowsGlenn Fellows | Multimedia 2007-'09

Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar digitaal als concept en naar de innovatieve projecten die je er mee kan realiseren.

Mijn naam is Glenn en ben nu bijna 5 jaar geleden afgestudeerd in Multimedia. Toen ik aan mijn vijfde middelbaar moest beginnen heb ik bewust gekozen voor de richting Multimedia, ik liet mijn...

mei, 2013Robb | MM 2006-'08Robbert-Jan | Multimedia 2006-'08

Ik was altijd al geboeid door de verschillende zaken die je kon realiseren met een computer

Al van in mijn 4de jaar Economie-wiskunde was ik in mijn vrije tijd op zoek naar de dingen die je kon realiseren met een computer. Daarom was het een leuke ontdekking dat er een studierichting...

mei, 2013Quinten Dussaer | Multimedia 2009-'10Quinten Dussaer | Multimedia 2008-'10

Een MM-leerkracht is voor mij iemand dat mij informatie aanreikt en mij hongerig maakt naar meer.

Ik koos destijds voor multimedia als laatste kans om mijn middelbare school af te maken. Voordien volgde ik Handel en Boekhouden. Ik kampte met schoolmoeheid. Vele opleidingen lagen mij niet...

mei, 2013Wouter De LooseWouter De Loose | Multimedia 2007-'09

Multimedia heeft mijn leven echt veranderd.

Ik koos destijds voor Multimedia was door mijn grote interesse in alles wat digitaal was. Ik werkte enorm graag op de computer en maakte kleine websites voor vrienden. Tijdens mijn studies...

mei, 2013Evert Verhoeven | Multimedia 2006-'08 Evert Verhoeven | Multimedia 2005-'07

Creatief zijn om creatief te zijn is een lege doos.

Ik ben Evert Verhoeven en studeerde in 2007 af aan de TSM, richting multimediatechnieken.

Na een mislukt 5de jaar in het aso, heb ik mezelf geheroriënteerd en heb ik voor...

juni, 2013Lotte TroonbeeckxLotte Troonbeeckx

Multimedia leert je vooral dat iedereen wel zijn 'plekje' vindt …

Al sinds mijn peuterjaren staat creativiteit bij mij voorop: knutselen, tekenen, verhalen schrijven,... Daarnaast waren mijn papa en mijn broer raséchte computerliefhebbers. Van hen kreeg ik dan...

mei, 2013SennSenn Lambrecht-Bruggeman | Multimedia 2009-'11

Werk elke dag om je sterke punten nog beter te maken

Ik ben Senn en heel mijn leven ben ik bezig geweest met me creatief uit te drukken.

Mijn eerste jaren van mijn secundaire loopbaan heb ik ervaren als een echte hel. Ik sleepte me voort door...

mei, 2013AlessandraAlessandra Baraviera | Multimedia 2008-'10

De overgang naar mijn hogeschoolopleiding is probleemloos verlopen

Voordat ik aan de richting Multimedia begon, volgde ik Sociale Technische Wetenschappen in Tienen. Dit was een technische richting maar er waren toch teveel theoretische vakken in verhouding met...

mei, 2013EllenEllen Van Daele | Multimedia 2008-'10

Een opleiding die je laat proeven van verschillende vakgebieden, wat je hogeschoolkeuze vergemakkelijkt

Ik ben Ellen en koos in 2008 voor Multimedia omdat de vakken die ze daar gaven helemaal aansloten bij de dingen waarmee ik me in mijn vrije tijd bezig hield, zoals experimenteren met Photoshop. Ik...

Multimedia 2011-2012

Een filmpje van Maaike Hendrickx en Jasmijn Dierck.

Ben jij een digitale artiest? Is het voor jou een uitdaging om je ideeën vorm te geven? Welk medium wil je daarvoor gebruiken? Ben je geboeid door websites, animaties, scripting, fotografie, beeldbewerking, lay-out, videoproducties, muziekclips of door een originele combinatie daarvan?

Dan is de studierichting Multimedia ideaal voor jou, het is dé grafische opleiding met een accent op alle vormen van interactiviteit!

Adres

Nieuwe Beggaardenstraat 25, 2800 Mechelen
Tel. 015 64 69 00
Fax 015 64 69 95
E-mail: info@tsmmechelen.be

Gebruikerslogin