Multimedia | 3de graad TSO

Iets voor jou?

Ben jij een digitale artiest? Is het voor jou een uitdaging om je ideeën vorm te geven? Welk medium wil je daarvoor gebruiken? Ben je geboeid door websites, animaties, scripting, fotografie, beeldbewerking, lay-out, videoproducties, muziekclips of door een originele combinatie daarvan?

Dan is de studierichting Multimedia ideaal voor jou, het is dé grafische opleiding met een accent op alle vormen van interactiviteit!

Wat kan je?

Je werkt georganiseerd, probleemoplossend en nauwkeurig. Bij de start van elk project werk je eerst een goede voorbereiding uit. Deadlines schrikken je niet af. Creativiteit staat op je lijf geschreven en bovendien ben je behoorlijk communicatief en computervaardig. Je bekijkt je eigen creaties tot slot steeds met een kritische blik en je staat open voor bijsturing door je leerkrachten.

Multimedia vraagt een gepassioneerde interesse voor toegepaste vormgeving en creativiteit. Verder kan je probleemstellingen analyseren en oplossen. Dat laatste gebruik je om een script in programmacode uit te schrijven. Scripting zorgt namelijk voor interactiviteit bovenop je creativiteit.

Uiteraard heb je een gezonde interesse voor algemeen vormende vakken, die ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding vormen.

Wat is je gewenste vooropleiding?

De logische vooropleiding bestaat uit de tweede graad Grafische media. Toch kunnen ook jongeren die uit andere studiegebieden komen, eenvoudig aansluiten. Dat kan dankzij een beperkte differentiatie voor de technische vakken tijdens het eerste trimester van het vijfde jaar, voor zover de hierboven genoemde interesses en aanleg natuurlijk aanwezig zijn. Honderden leerlingen voor jou vonden in Multimedia overigens al een stimulerende leeromgeving!

Waar draait het allemaal om?

Veel aandacht gaat eerst naar de voorbereiding en de grafische aspecten van een project: concept, scenario, ontwerp, keuze van foto’s en ander beeldmateriaal, lettertypes, kleuren, muziek, … Daarvoor gebruik je professionele grafische en multimediasoftware.

Multimedia combineert creativiteit verder met een correcte technische uitvoering naar een massamedium, zodat je je creatie kan delen met een publiek. Het blijft dan ook niet bij een puur visuele benadering, uiteraard is er code nodig en scripting om je producties interactiever te maken. Toch is dit geen informaticarichting, het accent blijft steeds op mediaproducten liggen.

Binnen Multimedia bootst de permanente evaluatie zowel een realistische werkomgeving na, als een werkdruk die je voorbereidt op een job in een mediabedrijf. In het laatste jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP), die hoofdzakelijk uit praktische realisaties bestaat, waarin taal en communicatie belangrijk zijn.

Wat heb je nodig?

Hardware

Elke leerling gebruikt zijn persoonlijke laptop.

Je bent vrij om het besturingssysteem (Mac of Windows) te kiezen en ook waar je hem koopt. (Adobe CS software is er (nog?) niet voor Linux).

Problemen met uitwisseling van bestanden tussen Mac en Windows? Helemaal niet, onze leerlingen doen dat dagelijks op school. En thuis? Een Mac kan je gemakkelijk aansluiten op eender welk draadloos netwerk, onafhankelijk van het besturingssysteem van het netwerk.

 

Moet je deze laptop al meehebben op 1 september?
Nee, maar wel liefst na 1 tot 2 weken. Je hebt in het begin immers nog geen software, voor sommige vakken kan je dus niet verder. We voorzien een aantal alternatieve lessen en uitstappen.

 

Minimale technische vereisten:

 • Windows: (64-bit) processor Intel Core 2 Duo of AMD Phenom II
 • Mac: processor Intel Multicore

 

Software

 • Adobe Creative Suite
  Een eigen laptop betekent dat elke leerling zijn eigen legale software aan boord moet hebben. Adobe – de leverancier van de grafische en multimediasoftware – reikt leerlingen en studenten uit een Multimedia-richting daarbij de hand. De software kan namelijk per schooljaar aan een bijzondere, lage onderwijsprijs gehuurd worden. 
  Het betreft de Adobe CS5.5 Master Collection. Dat is professionele software, de licentie werkt op basis van een online aanmelding bij Adobe. Aan gunstiger voorwaarden zal je het niet vinden, maar het staat je vrij om elders software te kopen.
  De software zal aangeboden worden tijdens de eerste weken, bestelling gebeurt nadat we weten met welk besturingssysteem je werkt en na overschrijving, voor alle leerlingen tegelijkertijd.
 • Tekstverwerker, rekenblad, … kantoorpakket.
  Voor alle niet-specifieke richtingsgebonden software vormt open source-software een prima oplossing.
  We werken met Open Office. Dat is een open-source office pakket, legaal en kan gratis door iedereen aangeschaft
  worden via http://nl.openoffice.org.
 • Anti-virussoftware
En nadien?

Eénmaal afgestudeerd in Multimedia, kan je een zevende jaar volgen, bijvoorbeeld Se-n-Se Interactieve Multimediatechnieken.

Je hebt ook de mogelijkheid een professionele bacheloropleiding te starten, zoals Grafische en digitale media, Beeldende vormgeving, Multimedia en communicatietechnologie, Audiovisuele technieken, ... Verder kan je jouw creativiteit in het hoger kunstonderwijs botvieren of bijvoorbeeld je kennis met jongeren delen na een lerarenopleiding.

Voor anderen zal de arbeidsmarkt dan weer na het zesde jaar wenken.

Je ziet dat er na Multimedia er nog veel opties mogelijk zijn.

Iets voor jou?

See you soon at TSM…

multimedia 3de graad TSO5de jaar6de jaar
wiskunde33
Engels22
Frans22
Nederlands22
aardrijkskunde11
geschiedenis11
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen11
MULTIMEDIA1818
beeld
       beeldverwerking
       2D-animatie
       video/audio
layout-ontwerp
       ontwerp
       opmaak
script
       webdesign
       interactieve animatietechn.
       toegepaste informatica
praktijk multimedia
3434
Expo: 
Newtopia
Multimedia 2011-2012

Een filmpje van Maaike Hendrickx en Jasmijn Dierck.

multimediafolder

Kort nieuws

2de-3de graad

De afdelingen Auto èn Publiciteitsgrafiek keken hun ogen uit op het Autosalon.

2de-3de graad

Een vijftiende plaats op 125 deelnemers (middelbaar èn hoger onderwijs) is lang niet slecht!

2de-3de graad

Onze studierichting Auto gaat vlotjes mee met de nieuwste technologie, onze collega ligt aan de basis van het project Diagnose Car en onze leerlingen weten dat te waarderen. We mogen dan ook best fier zijn op hun inzet.

2de-3de graad

Onze leerlingen van de 7de jaren BSO krijgen een opleiding in Bedrijfsbeheer. Zijn zijn toekomstige ondernemers? Best mogelijk als succesvolle technicus in een knelpuntberoep.

2de-3de graad

Er was wel wat media-aandacht voor de groots opgezette rampoefening te Carré. Uiteraard konden onze leerlingen van Integrale Veiligheid niet ontbreken om hieraan deel te nemen.

2de-3de graad

4 Bouw: de ruwbouwwerken van de toiletten zijn zo goed als klaar.

2de-3de graad

Voor de lessen bedrijfsbeheer trokken de leerlingen van 7 Renovatie en 7 Industriële houtbewerking naar Promat International te Tisselt, een producent van brandwerende materialen.

2de-3de graad

5 TSO fietst 50 km door een landschap dat nog steeds getekend en gemaakt is door een oorlog die hier vier jaar lang woedde, 100 jaar geleden.

2de-3de graad

Onze studierichting Bouw is een dynamische afdeling met motiverende opdrachten. Ook de jongste leerlingen van Bouw, de derde jaren, laten graag zien wat ze in hun mars hebben.

2de-3de graad

Onze leerlingen van 5 en 6 RBW bouwen de nieuwe lokalen voor de scoutsgroep Heilig Kruis van Mechelen. Zo houden zij hun kosten binnen de perken en onze leerlingen leren hun vak op een echte werf in plaats van in een klaslokaal.

2de-3de graad

Een toiletruimte bouwen kan niet zonder de jongens van de afdeling Sanitaire Intallaties! Handig toch, zo'n technische school!

2de-3de graad

Touwenparcours in de turnzaal.

2de-3de graad

Enkel nog wat voegwerk en plinten plaatsen en de werf kan opgeleverd worden qua ruwbouw. Elke leerling was verantwoordelijk voor zijn deel van het gebouw. Hij maakt op die manier alle fases mee en oefent telkens een andere vaardigheid.

2de-3de graad

Op de diverse werven waar onze TSM-bouwvakkers aan het werk zijn, wordt de afwerking verzorgd door 7 Renovatiebouw.

2de-3de graad

De rondleiding in dit gigantisch complex maakte indruk!

2de-3de graad

Een verzuchting van het leerlingenforum: een nieuw sanitair blok. De jongens van 4 Bouw zijn er aan begonnen!

Adres

Nieuwe Beggaardenstraat 25, 2800 Mechelen
Tel. 015 64 69 00
Fax 015 64 69 95
E-mail: info@tsmmechelen.be